علایم بیماریهای قلبی بسته به نوع بیماری متفاوت است و انواع این بیماریها علایم خاص خود را دارند. اما برخی علایم کلیدی در بین آنها مشترک هستند.
شایعترین علایم بیماریهای قلبی عبارتند از: ناراحتی یا درد در قفسه سینه، تپش قلب، گیجی و سرگیجه، غش کردن، خستگی و تنگی نفس. با این حال، بعضی اوقات بیماریهای قلبی هیچ علامتی ندارند؛ به خصوص اگر در مراحل اولیه باشند.

علایم شایع
در ادامه، برخی از شایعترین علایم بیماری های قلبی را خواهید خواند:
ناراحتی یا درد در قفسه سینه
شاید تعداد علایمی که به اندازۀ درد قفسه سینه نگران کنندهاند، از تعداد انگشتان یک دست کمتر باشند. درد قفسۀ سینه میتواند ناشی از سایر بیماری ها باشد. اما چون درد در این ناحیه از علایم بیماریهای قلبی است و بیماریهای قلبی بسیار شایع و خطرناک هستند، هیچگاه نباید این علامت را نادیده گرفت.
درد قفسۀ سینه اصطلاحی مبهم است. معمولاً برای توصیف هر گونه احساس درد، فشار، خفگی، بیحسی و دیگر ناراحتیها در قفسۀ سینه، گردن و نواحی بالایی شکم، از این عبارت استفاده میشود. درد قفسۀ سینه اغلب با درد فک، سر و یا بازوان همراه میشود.
بسته به علت، درد قفسۀ سینه میتواند برای چند ثانیه تا روزها و هفتهها به طول بیانجامد؛ مکرراً یا به ندرت اتفاق بیفتد؛ و ممکن است به طور کاملاً اتفاقی یا تحت شرایطی قابل پیشبینی بروز نماید. دستهبندی این متغیرها به پزشک کمک میکند تا علت درد را بیابد.
تپش قلب
ضربانهای تندتر، قویتر و نامنظم، همه تپش قلب نامیده میشوند. این موارد از شایعترین علایم بیماری های قلبی هستند. بسیاری از افرادی که از تپش قلب شکایت دارند، آن را به عنوان یک «جهش» در ضربان قلب (یعنی یک مکث که اغلب پس از آن یک ضربان قوی رخ میدهد) و یا دورههایی از ضربان سریع یا غیر عادی توصیف میکنند.
بیشتر افراد مبتلا به تپش قلب دارای درجاتی از آریتمیهای قلبی هستند. آریتمی یعنی ریتم و آهنگ غیرعادی در ضربان قلب. انواع مختلفی از آریتمیها وجود دارند و تقریباً همۀ آنها میتوانند باعث تپش قلب شوند. شایعترین علل تپش قلب عبارتند از انقباض زودرس دهلیزی، انقباض زودرس بطنی، دورههای فیبریلاسیون دهلیزی و دورههای تندتپشی یا تاکیکاردی فوق بطنی.
متاسفانه، در برخی موارد، تپش قلب میتواند باعث آریتمیهای خطرناک قلبی مانند تندتپشی یا تاکیکاردی بطنی شود. اگر تپش قلب با سرگیجه یا سبکی سر همراه باشد، احتمال اینکه نشانگر یک بیماری جدی باشد، بیشتر است.
سرگیجه یا سبکی سر
سرگیجه یکی از علایم بیماریهای قلبی است که میتواند ناشی از انواع شرایط و بیماریهای دیگر باشد. اصولاً اگر سرگیجه با تپش قلب یا درد قفسۀ سینه همراه باشد، احتمال بیماری قلبی زیاد است. اما به تنهایی نمیتواند نشان دهندۀ بیماری قلبی باشد.
برخی از بیماریهایی که میتواند علت سرگیجه باشند عبارتند از: کم خونی و دیگر اختلالات خونی، کم آبی بدن، بیماری ویروسی، استراحت مطلق طولانی، دیابت، بیماریهای تیروئید، ناراحتیهای گوارشی، بیماریهای کبدی، بیماریهای کلیوی، بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات عصبی، اختلال عملکرد سیستم عصبی خودکار، اپیزودهای وازو واگال، نارسایی قلبی و آریتمیهای قلبی.
همانطور که میبیند سرگیجه میتواند علل فراوانی داشته باشد. پس اگر احساس سرگیجه یا سبکی سر کردید، برای یافتن علت به پزشک مراجعه فرمایید.
کوفتگی، رخوت و خوابآلودگی روزانه
کوفتگی، رخوت و خوابآلودگی روزانه، علایم بیماری های قلبی و بسیار شایع هستند. کوفتگی و رخوت را میتوان به عنوان خستگی، بیحالی و کاهش اشتیاقی در نظر گرفت، که فعالیت طبیعی شما را دچار مشکل میکنند. خواب آلودگی روزانه (همانطور که از اسمش پیداست) احساس خواب آلودگی شدید در طول روشنایی روز است. این خوابآلودگی میتواند به حدی باشد، که به طور ناگهانی و غیرارادی به خواب روید. به این حالت نارکولپسی یا حملۀ خواب میگویند.
کوفتگی و رخوت از علایم بیماریهای قلبی (به ویژه نارسایی قلبی) هستند. البته این نشانههای شایع و غیراختصاصی، میتوانند ناشی از اختلال هر دستگاهی از بدن باشند. اگر از خستگی و بیحالی رنج میبرید، باید برای تشخیص علت پشت پردۀ این علایم، یک ارزیابی کلی بالینی توسط پزشک، برای شما انجام شود.
خوابآلودگی روزانه اغلب ناشی از اختلالات خواب شبانه مانند آپنه خواب، سندرم پای بیقرار یا بیخوابی میباشد. اختلالات خواب در افراد مبتلا به بیماریهای قلبی شایعترند.
تنگی نفس
تنگی نفس اغلب علامت اختلالات قلبی و یا ریوی است. نارسایی قلبی و بیماری عروق کرونری معمولاً باعث ایجاد تنگی نفس و علایم دیگر میشوند. اگر دچار نارسايى قلبی هستید، ممکن است اغلب تنگی نفس را به صورت نفس نفس زدن یا همراه با اورتوپنی تجربه کنید. اورتوپنی به تنگی نفس در هنگام دراز کشیدن گفته میشود. همچنین ممکن است هنگام شب در حالی که نفس نفس میزنید، از خواب بپرید. علایم بیماریهای قلبی مانند بیماریهای دریچه قلب، بیماریهای جنب یا پریکارد و آریتمیهای قلبی نیز میتوانند شامل تنگی نفس شوند.
سنکوپ (غش و بیهوشی)
سنکوپ به بیهوشی و غش موقتی و ناگهانی گفته میشود. سنکوپ بسیار رایج است و اکثر افراد حداقل یک بار در زندگیشان این علامت را تجربه میکنند و اصولاً نشاندهندۀ بیماری خاصی نیست. با این حال، گاهی سنکوپ نشاندهندۀ یک اختلال خطرناک و کشنده است. به همین علت یافتن علت آن بسیار مهم است.
علل سنکوپ را میتوان در چهار گروه عمومی جای داد: عصبی، متابولیک، وازوموتور و قلبی. در میان این گروهها تنها، علل قلبیِ سنکوپ تهدیدی کشنده به شمار میآید. سنکوپ وازوموتور که حمله وازو واگال نیز نامیده میشود، از علل دیگر سنکوپ، بسیار شایعتر است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که بدن شما به محرکهای خاصی مانند استرس شدید عاطفی و یا دیدن خون و سوزن واکنش نشان میدهد. ایستادن ناگهانی و خستگی مفرط از دیگر محرکهای شایع حملۀ وازو واگال هستند. سنکوپهای عصبی و متابولیک نسبت به دیگر انواع سنکوپ، نادر هستند. در صورت هرگونه بیهوشی و غش حتماً به پزشک مراجعه کنید.