دراگون فروت که به آن پیتایا، پیتاهایا یا گلابی توتفرنگی نیز گفته میشود؛ عضوی از خانوادهی کاکتاسه (گونهی کاکتوس) است. این میوه به شکل لامپ و به رنگ صورتی روشن است و اساسا به دلیل طعم شیرین و دلپذیر و شکل ظاهری تزئینی و زیبای خود مشهور شده است. ظاهر برجسته و زائدهدار آن باعث شده است تا نام دراگون فروت یا میوهی اژدها برای آن انتخاب شود و اصولا در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان پرورش مییابد. در حالی که این میوه در سراسر آسیا و آمریکای مرکزی محبوب است، اما در ایالات متحده آمریکا کمتر مصرف میشود. در حال حاضر، دراگون فروت یک افزودنی سالم و خوشمزه محسوب میشود؛ زیرا حاوی ویتامینها، فیبر و حتی آهن و چربیهای سالم است که به نوعی برای یک میوه غیرمعمول است!
ارزش غذایی دراگون فروت
اطلاعات ارزش غذایی که در اینجا به آنها اشاره شده است؛ توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) ارائه شده و مربوط به یک دراگون فروت ۱۷۰ گرمی است.
- کالری: ۱۰۲
- چربی: ۰ گرم
- سدیم: ۰ میلیگرم
- کربوهیدرات ها: ۲۲ گرم
- فیبر: ۵ گرم
- قند: ۱۳ گرم
- پروتئین: ۲ گرم
کربوهیدرات
این میوه به طور طبیعی کمکالری و بیشتر کالری آن مربوط به انواع کربوهیدرات موجود در آن (قندهای طبیعی و فیبر) است. معمولا یک عدد از آن حاوی 5 گرم فیبر (معادل ۲۰٪از مقدار توصیهشده روزانه) است. شاخص گلیسمی (GI) دقیق این میوه ثبت نشده، اما در یک مطالعه، شاخص گلیسمی آن مشابه با یک شاخص یک عدد موز، حدود ۴۸ تا ۵۲، تخمین زده شده است. به طور کلی، مواد غذایی با شاخص 55 یا بیشتر به عنوان افزایشدهندهی سریع قند خون به حساب میآیند.
شاخصی است که نشان میدهد سرعت انتقال قند یک مادهی غذایی به درون خون شما چقدر است یا به بیان بهتر چقدر طول میکشد که کربوهیدرات موجود در یک غذا، به گلوکز تبدیل شده و وارد خون شود. اگر شاخص قندخونی کمتر از ۵۵ باشد، میگوییم مادهی غذایی کربوهیدرات خوب، اگر بین ۵۶ تا ۶۹ باشد میگوییم کربوهیدرات متوسط و اگر بالای ۷۰ باشد میگوییم کربوهیدرات بد دارد.
چربی
مقدار بسیار کمی چربی در این میوه وجود دارد و دانههای خوراکی درون آن حاوی اسیدهای چرب سالم هستند.
پروتئین
یک عدد از این میوه مقدار کمی پروتئین، حدود 2 گرم، برای بدن فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی ورزشی
ویتامینها و مواد معدنی
این میوه ویتامین C، ریبوفلاوین و حدود 17٪از میزان منیزیم توصیهشده برای مصرف روزانه را برای هر فرد تامین میکند. همچنین دارای آهن، نیاسین و کلسیم نیز است.
خواص

مانند بسیاری از میوهها و سبزیجات، دراگون فروت حاوی فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای مفید است. در ادامه به تعدادی از خواص آن اشاره شده است.
به ساخت و بهبود سلولها کمک میکند
وجود ویتامین C(اسکوربیک اسید) برای ساخت استخوانها، غضروف، عضلات و رگهای خونی ضروری است. این ماده باعث ترمیم زخم میشود و همچنین میتواند در پیشگیری از بیماریها کمک کند.ویتامین C جز لازم هر رژیم غذایی است؛ زیرا بدن ما قادر به ساخت آن به طور طبیعی نیست. این ویتامین همچنین به جذب آهن کمک میکند و دراگون فروت یکی از معدود میوههایی است که مقداری آهن نیز دارد (حدود 1 میلیگرم در هر عدد از آن، که معادل 7٪از مقدار توصیهشده برای مصرف روزانه است).
التهاب را کاهش میدهد
این میوه سرشار از فلاونوئیدها است، یکی از انواع مختلف آنتیاکسیدان که میتواند در ترمیم آسیب سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو و کاهش التهاب کمک کند. این مساله به نوبهی خود میتواند به بدن در التیام برخی از بیماریهای مزمن کمک کند.
بیشتر بخوانید: خواص و ارزش غذایی انجیر
وضعیت سیستم گوارش را بهبود میبخشد
فیبر به تقویت احساس سیری، بهبود وضعیت سیستم گوارشی، هضم و حرکت منظم رودهها کمک میکند و ممکن است به کاهش کلسترول خون نیز کمک کند. دستورالعملهای فعلی حاکی از ضرورت مصرف 20 تا 35 گرم فیبر در روز است. فیبر همچنین بسیاری از مزایای سلامتی دیگر از جمله کاهش خطر بروز برخی از انواع سرطان، چاقی، بیماریهای قلبی عروقی و دیابت را به همراه دارد.
به مدیریت قند خون کمک میکند
برخی تحقیقات حیوانی نشان میدهند که این میوه میتواند اختلال مقاومت به انسولین را بهبود ببخشد و باعث کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شود. یک بررسی انسانی در سال 2017 توانست نتایج امیدوارکنندهای از کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به پیشدیابت ارائه دهد.
آلرژی غذایی به دراگون فروت
گزارشهای محدودی از واکنش آلرژیک به دراگون فروت یا آب میوهی آن وجود دارد. معمولا علائم ظاهری آن شامل خارش، تورم و قرمزی پوست و تورم و خارش شدید در اطراف دهان است. اگر گمان میکنید که به این میوه حساسیت دارید، برای تشخیص درست با پزشک معالج خود صحبت کنید. زیرا در صورت داشتن آلرژی شدید به آن و بروز شوک آنافیلاکسی (یک واکنش آلرژیک شدید)، به فوریت های پزشکی حیاتی نیاز است.
بیشتر بخوانید: خواص و ارزش غذایی هلو
واکنشهای ناخواسته

تحقیقات محدودی درمورد تداخل این میوه با داروها وجود دارد. اما محققین توصیه میکنند که بیماران پیش از مصرف همزمان آن با انواع دارو، با پزشک معالج خود صحبت کنند.
انواع
در حال حاضر سه نوع اصلی از این میوه با ویژگیهای ظاهری متفاوت، پوست صورتی و گوشت سفید رنگ، پوست صورتی و گوشت قرمز رنگ، پوست زرد و گوشت سفید رنگ، وجود دارد. صرف نظر از رنگ آنها، طعم و فواید تغذیهای همگی یکسان است. از نظر بسیاری از افراد، گوشت آن طعم گلابی با ته مزهای از هندوانه و توت دارد. بافت گوشت آن اغلب با کیوی مقایسه میشود، زیرا دانههای کوچک سیاه خوراکی درون آن دقیقاً مشابه دانههای کیوی است.
بهترین زمان مصرف دراگون فروت

اوج زمان برداشت این میوه، تابستان تا اوایل پاییز است و معمولا به سختی در بازارهای محلی کشورهای مختلف یافت میشود. زیرا در کشورهای آسیای شرق فراوان است و در دیگر کشورها مثل آمریکا به ندرت یافت میشود. در هنگام خرید، به دنبال میوهی تازه آن با رنگ صورتی روشن باشید و از خرید مواردی با ساقههای پژمرده یا لکههای قهوهای خودداری کنید. هنگام فشار دادن باید گوشت آن کمی پخته باشد و در غیر این صورت؛ اگر یک یا دو روز در دمای اتاق بماند رسیده میشود. اکثرا آب میوهی آن از میوه کامل در دسترستر است و با اینکه حاوی ویتامینها و مواد معدنی مهم است؛ اما فیبر موجود در میوه کامل را ندارد.
اگر نمیتوانید این میوه را در بازار محلی خود بیابید؛ بستههای خوراکی حاوی قطعات مکعبی دراگون فروت منجمدشده، جایگزین خوبی هستند. اما حتما لیست مواد تشکیلدهندهی آنها را بررسی کنید؛ تا مطمئن شوید که بدون افزودنی شربت و قند مصنوعی باشند.
نحوهی نگهداری و ایمنی غذایی دراگون فروت
دراگون فروت رسیده را میتوان برای چند روز در دمای اتاق و یا در یخچال و فریزر در یک کیسه پلاستیکی نگهداری کرد. هرگز قبل از لحظه خوردن، آن را برش ندهید و پس از برش، در یک ظرف غیرقابلنفوذ به هوا در یخچال نگهداری کنید. اگر بافت آن شروع به تغییر رنگ به قهوهای کرد، از مصرف آن اجتناب کنید.
نحوهی مصرف دراگون فروت

شما فقط باید گوشت (داخل) این میوه را بخورید و نه پوست آن را!برای پوست کندن، به چهار قسمت برش دهید و حال به راحتی با چاقو پوست را جدا کنید. میتوانید از قاشق نیز برای جدا کردن گوشت آن استفاده کنید.
از تکههای گوشت آن به اشکال مختلف، میتوانید در داخل سالاد سبزیجات یا میوه استفاده کنید. مانند دیگر میوههای شیرین، گزینهی عالی برای تهیهی دسرها، اسموتیها و نوشیدنیهای تابستانی است. دراگون فروت به خوبی با سایر میوههای گرمسیری مانند موز و آناناس، برای تهیهی انواع میانوعده ترکیب میشود. طبق تجربه، مخلوط این میوه و ماست یونانی یا قطعات آن و انبه به همراه پنکیک، وعدهی لذیذی برای صبحانهی کودکان به عنوان یک تغذیهی سالم است.
مجلهی اینترنتی سلامت مگ سعی دارد تا در یک مجموعه مقالات به خواص مواد غذایی، خواص میوههای مختلف و ارزش غذایی آنها اشاره کند. پس به منظور کسب آگاهی بیشتر و اصلاح سبک رژیم غذایی خود با ما همراه باشید.
منابع و مطالعه بیشتر
- سایت Verywell Fit