گواوا میوهی درخت کوچکی است که در مکزیک، آمریکای مرکزی، کارائیب، آمریکای جنوبی و جنوب ایالات متحده آمریکا رشد میکند. زادگاه اصلی این میوه که به عنوان یک میوهی گرمسیری شناخته میشود، نامشخص است؛ اگرچه بسیاری به مکزیک جنوبی یا آمریکای مرکزی معتقد هستند. در حال حاضر گواوا را میتوان در بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی در سراسر جهان پیدا کرد، اگرچه ممکن است میزان دسترسی به آن در فصول مختلف سال متفاوت باشد.
این میوهی شیرین میتواند میزان کافی فیبر و سایر مواد مغذی را برای بدن فراهم کند.اگر به دنبال افزودن میوههای ویژه و مفید به رژیم غذایی خود هستید، گواوا یک انتخاب هوشمندانه است.

ارزش غذایی گواوا
اطلاعات ارزش غذایی که در اینجا به آنها اشاره شده است؛ توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) ارائه شده و مربوط به یک فنجان یا ۱۶۵ گرم گواوا است.
- کالری: ۱۱۲
- چربی: ۶/۱ گرم
- سدیم: ۳/۳ میلیگرم
- کربوهیدرات: ۲۳/۶ گرم
- فیبر: ۸/۹ گرم
- قند: ۱۴/۷ گرم
- پروتئین: ۴/۲ گرم
کربوهیدرات
یک فنجان پر از این میوه، ۱۱۲ کالری و بیش از ۲۳ گرم کربوهیدرات دارد. بیشتر کربوهیدراتهای آن شامل قند طبیعی است (۱۴/۷ گرم)؛ اما تقریباً حاوی ۹ گرم فیبر نیز میباشد. یک مطالعهی علمی در مورد شاخص گلیسمی گواوا نشان داد که این شاخص در افراد دیابتی نوع ۲ در حدود ۳۳ و در افراد سالم ۳۱ است و تفاوت معنیداری بین دو گروه وجود نداشت.
شاخص گلیسمی نشان میدهد که یک مادهی غذایی تا چه میزان میتواند قند خون را در مقایسه با گلوکز خالص که دارای شاخص گلیسمی ۱۰۰ است، افزایش دهد. پس این میوه با داشتن شاخصی در حدود ۳۰، میتواند تاثیر کمی بر افزایش سریع قند خون بگذارد.
بیشتر بخوانید: خواص و ارزش غذایی رامبوتان
چربی
مقدار بسیار کمی چربی در این میوه وجود دارد. یک فنجان از آن فقط ۱/۶ گرم چربیهای تک اشباعنشده و چند اشباعنشده فراهم میکند.
پروتئین
به عنوان یک میوه، گواوا دارای پروتئین نسبتاً بالایی است و یک فنجان از آن بیش از ۴ گرم پروتئین برای بدن تأمین میکند.

ویتامینها و مواد معدنی
مانند بسیاری از میوههای گرمسیری، این میوه نیز منبع عالی برای ویتامین Cاست. همچنین سرشار از ویتامین A، فولات و منبع خوبی برای تامین پتاسیم است. البته مقادیر کمی از دیگر ویتامینها و مواد معدنی را نیز دارد.
خواص گواوا
افزایش مصرف انواع مختلفی از میوهها مانند گواوا، خواص و فواید سلامتی زیادی برای بدن دارد. در ادامه به تعدادی از خواص این میوه اشاره شده است.
بیشتر بخوانید: خواص هلو
به محافظت از سلولها و ترمیم آنها کمک میکند
این میوه حاوی مواد مغذی گیاهی مانند کاروتنوئیدها و پلی فنولها است و ویتامین Cموجود در آن به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی در بدن عمل میکند. آنتیاکسیدانها میتوانند از سلولهای بدن در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کنند. بدن ما به صورت طبیعی رادیکالهای آزاد را تولید میکند؛ اما محیط زندگی ما نیز سرشار از این مواد سمی است. کارشناسان معتقدند که این آسیب ممکن است منجر به بروز التهاب و انواع بیماریها در بدن شود.
سلامت پوست را تقویت میکند
ویتامین Cموجود در این میوه، مسئول تولید کلاژن، پروتئین اصلی پوست است. ویتامین Cدارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و میتواند از پوست در برابر ایجاد چینوچروک ناشی از افزایش سن و آسیبهای اشعهی ماورابنفش خورشید محافظت کند.
نویسندگان یک بررسی پژوهشی که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، خاطرنشان کردند که میزان و کیفیت سلامت پوست با میزان مصرف میوهها و سبزیجات رابطه مستقیمی دارد. آنها متذکر شدند که عنصر اصلی و فعال مسئول این رابطه در میوهها و سبزیجات قابل شناسایی نیست، اما نباید از اثرات موثر ویتامین Cغافل شد!

به کنترل وزن کمک میکند
کارشناسان کاهش و مدیریت وزن، اغلب توصیه میکنند که مصرف میوهها و سبزیجات بیشتری را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. زیرا میوههایی مانند گواوا، ویتامینها و مواد معدنی مهمی با وجود کالری نسبتاً کم خود تأمین و همچنین فیبر کافی برای تقویت احساس سیری فراهم میکنند. یک مطالعه در مورد فواید سلامتی خوردن گواوا با یا بدون جدا کردن پوست آن نشان داد؛ گروهی که آن را با پوست میخوردند؛ شاخص تودهی بدن (BMI) آنها به مرور کاهش یافت. با این حال، قند خون ناشتا، تریگلیسیرید و کلسترول تام آنها در این شرایط به طور قابل توجهی افزایش یافته بود. گروهی که گواوا را بدون پوست میخوردند، کاهش معنیداری در BMI، فشار خون،کلسترول تام، تریگلیسیرید و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDLc) مشاهده کردند.
بیشتر بخوانید: خواص پوملو
این نتایج به این نکته اشاره دارد که خوردن گواوا بدون پوست سالمتر است؛ اگرچه برای فهم کامل این مزیت غیرمعمول، تحقیقات بیشتری لازم است.
سلامت قلب را تقویت میکند
شواهد قابل توجهی وجود دارد، مبنی بر اینکه خوردن بیشتر میوهها و سبزیجات مانند گواوا به تقویت سلامت قلب کمک میکند. در یک متاآنالیز بزرگ که در سال ۲۰۱۷ در مجله بینالمللی اپیدمیولوژی منتشر شد؛ تحقیقات گستردهی دانشمندان برای درک بیشتر رابطهی بین مصرف میوه و سبزیجات و بهبود سلامت قلب و عروق، مورد ارزیابی قرار گرفت. آنها متوجه شدند که شواهد قابل توجهی برای حمایت از مصرف میوهها و سبزیجات تا ۸۰۰ گرم در روز برای کاهش قابل توجه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی وجود دارد.
بیشتر بخوانید: خواص و ارزش غذایی دراگون فروت
ممکن است به پیشگیری از بیماریها کمک کند
همین مطالعه، در آنالیز دیگری ارزیابی کرد که چگونه مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات ممکن است خطر ابتلا به سرطان و مرگومیر را تحت تأثیر قرار دهد. آنها دریافتند که افزایش مصرف میوهها و سبزیجات تا ۶۰۰ گرم در روز ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند. از آنجایی که مصرف انواع میوهها برای اکثر افراد عوارض جانبی اندکی دارد، این یافتهها دلیل خوبی برای مصرف بیشتر میوههایی مانند گواوا در رژیم غذایی خود است.
آلرژی غذایی به گواوا
در حالی که گزارشهایی از واکنشهای آلرژیک به سایر میوههای گرمسیری مانند انبه وجود دارد؛ گزارشات بسیار محدودی از آلرژی به گواوا در منابع مختلف پزشکی ذکر شده است. اگر گمان میکنید که به این میوه آلرژی دارید، یا پس از خوردن آن واکنشی را تجربه کردهاید، حتما با پزشک خود صحبت کنید.
انواع گواوا
گواوای معمولی دارای پوستی به رنگ سبز روشن یا زرد و گوشتی به رنگ سفید، صورتی یا قرمز است. معمولا گرد، گلابی یا تخم مرغی شکل است. علاوه بر گواوای معمولی، انواع دیگری از آن نیز در برخی از نقاط جهان موجود است. در برخی از بازارها ممکن است گواوای توتفرنگی وحشی پیدا کنید.برخی مطالعات نشان دادهاند که این نوع گواوا، فعالیت ضدمیکروبی بیشتری نسبت به گواوای معمولی دارد. ممکن است در جایی با گواوای آناناسی (فیجوآ) مواجه شوید که اگرچه نوعی گواوا نمیباشد؛ اما از خویشاوندان آن است.
بیشتر بخوانید: خواص وارزش غذایی انجیر
بهترین زمان مصرف گواوا
گواوا میوهای زمستانی است و در اواخر آذر تا فروردین برداشت میشود. حتما سعی کنید که این میوه را به صورت رسیده خریداری کنید؛ چرا که در صورت نارس بودن داخل آن سفت و چسبناک است. گواوای رسیده دارای بوی شیرین و بافتی نرم است. به طورکلی، به دنبال میوهای باشید که هیچ لکهای نداشته باشد و رنگ پوست آن بین سبز روشن تا زرد باشد.

نحوهی نگهداری و ایمنی غذایی گواوا
مدت زمان ماندگاری این میوه بسیار کوتاه است و بهتر است آن را پس از خریداری در دمای اتاق نگهداری کرد. حتی ممکن است یک گواوای رسیده و نرم پس از دو روز خراب شود. بنابراین پس از برش دادن این میوه، آن را نهایتابرای ۲ تا ۳ روز در یخچال و یا به مدت هشت ماه در فریز نگهداری کنید.
نحوهی مصرف گواوا
پس از شستشوی این میوه با آب سرد، آن را با حولهی کاغذی خشک کنید و مانند یک سیب خرد کنید. در صورت تمایل پوست آن نیز خوراکی است. گواواهای توتفرنگی، که قطر آنها معمولاً حدود ۲ تا ۴ سانتیمتر است، را میتوان در صورت رسیده بودن مانند گواواهای معمولی خورد.
بعضی از افراد دوست دارند که فقط گوشت این میوه را بخورند و اغلب از آن برای تهیهی مربا و ژله استفاده میکنند. برخی دیگر برشهای گواوا را با چاشنیهای شور مانند سس سویا، نمک دریا یا حتی سرکه مزهدار میکنند. آن را به سالاد میوه، اسموتی یا سالسا اضافه کنید و از طعم شیرین آن لذت ببرید.
مجلهی اینترنتی سلامت مگ سعی دارد تا در یک مجموعه مقالات به خواص مواد غذایی، خواص میوههای مختلف و ارزش غذایی آنها اشاره کند. پس به منظور کسب آگاهی بیشتر و اصلاح سبک رژیم غذایی خود با ما همراه باشید.
منابع:
سایت verywell